Angst

Når det blir for mye av det gode!

Ta fri fra angst ved å gjøre det skumle og se på ubehaget som superkrefter.

Hva er angst?

At vi har superkrefter når det gjelder er en av hjernens fantastiske innretninger. Det gjør oss i stand til å løpe eller slåss i møte med skumle farer.

Men noen ganger kan fryktsentralen, amygdala, sette i gang alarmen for ofte og for mye. Det kan være at den fyrer opp ved hverdagslige ting som å betale i kassen, møte nye mennesker, gå på skolen, være alene eller bare ved tanken på å bli syk. Da kan vi kjenne det i kroppen ved at hjertet dunker, beina skjelver og magen gjør vondt.

Typer angst

I fagfeltet skiller vi mellom ulike sorter angst, det kan være generell angst, panikk, separasjonsangst, sosial angst og fobier. Men også en tvang, traumer, psykoselidelser og autisme er forbundet med angst.

Helt generelt kan vi si at angst er normalt, men store doser kan bli plagsomt og hemme oss i hverdagen. For noen tar det helt overhånd.

Da gjør vi en jobb med å sortere, forstå, samt finne ut i fellesskap hvordan dette kan bedres. Oftest kommer vi fram til at det er falsk alarm og vi går for å lære opp amygdala til å slappe litt av.

Behandling av angst

Standard behandling av angst er kognitiv terapi, men vi ser stadig mer dokumentasjon på at metakognitiv terapi (MKT) tar plass som effektiv behandling for angst. I denne metoden ser man på hva bekymring gjør for å trigge angsten og vi øver på å bli sjef over egen tenkning.

Si "ja, takk" til superkreftene!